TRIK JITU MEGERJAKAN SOAL TOEFL(READING 7)

                             When Jules Verne wrote Journey to the Center of the 
              Earth in 1864,there were many conflicting theories about 
              the nature of the Earth’s interior.Some geologists thought 
              that it contained a highly compressed ball of incandescent 
line        gas while others suspected that it consisted of separate 
(5)          shells,each made of a different material.Today,well over a 
              century later,there is still little direct evidence of what lies 
              beneath our feet.Most of our knowledge of the Earth’s 
              interior comes not from mines or boreholes,but from the 
              study of seismic waves-powerful pulses of energy released
              by earthquakes.
                    The way that seismic waves travel shows that the 
              Earth’s interior is far from uniform.The continents and the
(10)       seabed are formed by the crust -a thin sphere relatively 
              light,solid rock.Beneath the the crust lies the mantle,a 
              very different layer that a battle between increasing heat 
              and growing pressure.
                   In its high levels,the mantle is relatively cool;at greater (15)       depths,high tempetatures make the rock behave more like 
              a liquid than a solid.Deeper still,the pressure is even more 
              intense,preventing the rock from melting in spite of a 
              higher temperature.
                     Beyond a depth of around 2,900kilometers,a great 
              change takes place and the mantle gives way to the core.
              Some seismic waves cannot pass through the core 
(20)       and others are bent by it.from this and other evidence,geo
              logists conclude that the outher core is probably liquid,
              with a solid center.It is almost certainly made of iron,
              mixed with smaller amounts of other elements such as 
              nickel.
                        The conditions in the Earth’s core make it a far more
              alien world than space its solid iron heart is subjected to 
              unimaginable pressure and has a temperature of about 
 (25)      9,000⁰F.Although scientist can speculate about its nature 
              neither humans nor machines will ever be able to visit it.
1.The word”conflicting”in line 2 is closest in meaning to
        a.controling
        b.oudated
        c.opposing
        d.important
Jawab:(C)opposing
Key word:bertentangan
pembahasan:conflicting=bertentangan,berlawanan=opposing;
Controling=mengendalikan,Outdated=usang
Important=penting
 2.What is today’s richest source of information about the Earth’s interior for geologists?
      a.Boreholes
      b.shells
      c.Seismic waves
      d.Mines
Jawab:(C)Seismic waves
Key word:from the study of seismic waves
Pembahasan:di akhir paragraph pertama disebutkan bahwa sumber informasi tentang bumi saat ini didapatkan dari getaran seismis.
3.The word”there”in line 12 refers to the
     a.mantle
     b.crust
     c.seabed
     d.Earth’s center
Jawab:(A)mantle 
key word:Beneath the crust lies the mantle
pembahasan:kalimat sebelumnya menjelaskan tentang mantel,yang berlanjut dijelaskan di kalimat berikutnya.
4.Which of the following is a primary characteristic of the Earth’s
mantle?
     a.light,solid rock
     b.Uniformity of composition
     c.Dramatically increasing pressure
     d.Compressed,incandescent gas
Jawab:(C)Dramatically increasing presure
Key word:paragraf ketiga
pembahasan:pada paragraf tersebut dijelaskan bahwa pada ketinggian,mantel cenderung dingin ,tetapi semakin kedalam maka panasnya sanggup melelehkan bebatuan.
5.The phrase”gives way to”in line 19 is closest in meaning to
     a.runs along
     b.rubs against
     c.turn into
     d.floads on
Jawab:(C)turns into
key word:berubah menjadi
pembahasan:gives way to=berubah menjadi=turn into;
runs along=membentang sepanjang
rubs against=mengosok terhadap
floats on=mengapung di atas
6.The word”it”in line 20 refers to
     a.mantle
     b.core
     c.change
     d.depth
Jawab:(B)core
Key word:the outer core is probably liquid
Pembahasan:kalimat sebelumnya menjelaskan tentang inti terluar,yang berlanjut dijelaskan di kalimat berikutnya.
7.Why does the author state in line 25 that the Earth’s core is “more alien”than space?
    a.Government funds are not available to study the Earth’s core.
    b.Scientists aren’t interested in the characteristics of the Earth’s 
        core
    c.It is impossible to go to the Earth’s core to do research
    d.The Earth’s core is made of elements that are dangerous to 
        humans.
Jawab:(C)It is impossible to go to the Earth’s core to do research
key word:Neither humans nor machines will ever be able to visit it
pembahasan:karena tidak ada mesin ataupun manusia yang dapat mengetahui inti bumi,maka lebih terasing dari luar angkasa yang bisa dijelajahi. 
8.The word”speculate” in line 25 is closest in meaning to
    a.report
    b.learn
    c.worry
    d.hypothesize
Jawab:(D)hypothesize
key word:memperkirakan
Pembahasan:speculate=memperkirakan=hypothesize;Report=laporan
learn=belajar;Worry=khawatir

Reference
Tim Master Eduka-Bank soal dan strategi TOEFL

Terimakasih



 
 
 
 

      
        

 
             
              

               
              

              

0 Reviews

Write a Review